Bunga Tiga Bulan atau Ajisai (Hydrangea)

Kini sedang bermula musim hujan yang panjang atau dalam bahasa Jepunnya “tsuyu” yang menandakan permulaan musim panas. Tsuyu kebiasaannya bermula pada hujung bulan May atau awal bulan Jun dan bakal berakhir pada hujung bulan Julai.

Tsuyu juga bermaksud “plum rain” dan menggunakan kanji 梅 ume kerana ume atau plum juga mulai dituai pada musim ini. Ada juga yang menyebutnya sebagai baiyu dengan kanji yang sama dan kononnya bermaksud bai itu adalah dari baikin 黴菌 atau bakteria tetapi masih menggunakan kanji ume kerana pada musim begini, bakteria mudah tersebar.

Kalau anda bercuti di Jepun pada musim ini, pastikan anda benar-benar sihat, membawa ubat dan mengambil insurans atau takaful kembara.

Percutian semasa musim hujan yang panjang sebegini ini agak leceh kerana anda perlu membawa payung atau baju hujan dan pakaian serta kasut bakal menjadi basah tetapi jangan biarkan

Menariknya, pada musim ini terdapat spesis bunga yang menggemari musim hujan dan dinamakan “ajisai” dalam bahasa Jepun atau “hydrangea” yang bermaksud kapal hujan dalam bahasa Latin kerana ia menyerap atau menadah air hujan. Di Malaysia, ia digelarkan sebagai “Bunga Tiga Bulan”.

Ajisai terdapat dalam pelbagai warna seperti biru, merah, putih, merah jambu, kuning, dan oren. Terdapat lebih daripada 70 jenis ajisai di Jepun.

Ajisai memang berasal dari negara Jepun dan kurang popular pada asalnya sehinggalah London mula mengimport spesis bunga ini dengan banyaknya dari Jepun dan setelah itu ia mula mendapat perhatian di negara matahari terbit ini.

Ajisai berbeza dengan bunga biasa kerana ia akan bertukar warna. Tanah yang beralkali tinggi menjadikan kelopaknya berwarna biru dan dengan kehadiran hujan, tanah menjadi sedikit berasid dan kelopak ajisai bertukar menjadi merah jambu. Ada juga yang kelopak asalnya berwarna hijau dan kemudian bertukar menjadi warna putih.

Oleh kerana itu, ajisai juga dikenali sebagai “nanhange” yang bermaksud 7 transformasi. Dan disebabkan sifatnya yang bertukar-tukar warna, ajisai turut menjadi simbol pembelot oleh para samurai dan simbol curang bagi para penyair dan pelukis.

Ajisai juga banyak ditanam di kuil Buddha kerana ianya dikukus lalu dikeringkan untuk dijadikan “amacha” iaitu teh herba manis yang digunakan dalam pesta mandi Buddha dan dikatakan musimnya adalah sama pada dengan hari kelahiran Buddha.

Antara tempat-tempat menarik untuk menikmati keindahan ajisai adalah:

Hokkaido: Shimin No Mori

Aomori: Ajisai, Higashitsugaru

Iwate: Michinokuajisaien

Miyagi: Shifukuji Temple

Yamagata: Ajisainomori/Domorizenkoji

Fukushima: Ajisaitera, Korinji

Gunma: Onoikeajisai

Ibaraki: Howaen No Ajisai, Mito

Saitama: Nogoji

Chiba: Hindoji

Yamanashi: Mount Tenjo, Kawaguchiko

Tokyo: Nezu Shrine/Tokyo Summerland/Hakusan Jinja/Kyodo No Mori/Toshimaen/Takahata Fudoson Kongoji/Asukayama Park/Ukima Park/Jindai Plant Park/Koukyo Higashi Gyoen/Kyu Shiba Rikyu Onshi Garden/Keiou Mogusa En/Yakushiike Park/Ueno Onshi Park/Kokuei Showa Memorial Park/Kyu Iwasakitei Gardens/Taitou-ku Sumida Park/Toneri Park/Hama Rikyu Onshi Park/

Kanagawa: Meigetsu-in/Hasedera/Hakone Mountain Climbing Railway Special Train “Yoru no Ajisai Gou”/Kita Kamakura Kominka Museum/Engaku-ji/Kita Kamakura Kominka Museum

Nagano: Kochoji

Niigata: Gomadousan Ajisaien

Fukui: Asuwayamaen

Shizuoka: Shimoda Koen

Gifu: 21 Seikinomori Koen

Aichi (Nagoya): Katahara Onsen/Shokaiji/Honkoji

Kyoto: Mimurotoji, Uji/Imakumano Kannon

Osaka: Nose Myokenzan

Hyogo: Rokkosan

Nara: Yatadera

Yamaguchi: Kashinoki Honsha Kojo/Tōdaiji Betsuin Amidaji

Tokushima: Okawara Kogen

Kagawa: Kokueisanukimanno Koen

Fukuoka: Senkoji

Saga: Daishoji

Miyazaki: Shino Ajisai Road

Kagoshima: Shinonome No Sato

Semoga tips ini membantu perancangan percutian anda, terima kasih.