Influenza Dan Sebagai Pelancong Perlukah Ambil Vaksin?

Saya bukan doktor dan saya tiada kelayakan untuk bercakap hal-hal perubatan. Cuma saya nak kongsikan beberapa perkara yang dilakukan oleh ibu bapa di Jepun untuk menjaga kesihatan keluarganya ketika masuk musim sejuk iaitu pengambilan suntikan vaksin influenza.

Bila kita perlu ambil vaksin influenza?

Kebiasannya di Jepun, masuk sahaja bulan November, kita akan melihat poster-poster yang menggalakkan pengambilan suntikan vaksin influenza. Suntikan ini diambil oleh penduduk di Jepun pada setiap tahun kerana vaksin akan semakin kurang ketahanannya dan virus juga sentiasa berubah.

Sekiranya melihat trend sebelum ini, kes influenza mula dilaporkan pada bulan Disember dan berkurangan sekitar bulan Mac. Tetapi ada juga sebilangan kecil yang masih mendapat influenza pada bulan April dan May. Dalam keadaan yang bersuhu rendah dan udara yang kering menjadikan ianya punca utama influenza kerap muncul pada musim sejuk ini.

Terutamanya pada musim sambutan tahun baru, oleh kerana pergerakan manusia yang ramai di merata-rata tempat, menjadikan ianya sangat mudah dijangkiti.

Oleh kerana vaksin ini mengambil masa 2 minggu untuk berkesan, ramai yang mula mengambil suntikan vaksin ini pada bulan November.

Jenis-jenis influenza

Influenza juga terdapat pelbagai jenis iaitu A, B dan C.

Influenza A (H1N1) dan (H2N3) adalah yang dikaitkan dengan musim dan paling biasa ditemui serta yang paling bahaya kerana kerap menjangkiti manusia dan haiwan.

Influenza B kurang ditemui tetapi gejala seakan influenza A.

Influenza C gejalanya seperti flu biasa dan jarang berjangkit.

Sebagai pelancong, perlukah ambil suntikan vaksin influenza?

Pada pendapat saya, mencegah adalah lebih baik dari mengubati. Terutamanya, jika anda memang ada penyakit lain seperti asma, semput, sakit paru-paru, mudah kena selsema dan penyakit berisiko tinggi yang lain serta kanak-kanak.

Tanda-tanda influenza

Demam, batuk, sakit tekak, selesema, sakit badan, sakit kepala, badan berasa sejuk dan lesu. Terdapat juga individu yang dijangkiti virus ini mengalami cirit-birit dan muntah.

Golongan yang berisiko tinggi pula akan mendapat gejala yang lebih teruk seperti pneumonia (jangkitan paru-paru), encephalitis (jangkitan otak), carditis (jangkitan jantung) serta menyebabkan penyakit yang telah dihidapi seperti asma menjadi semakin teruk.

Komplikasi ini akhirnya boleh membawa maut atau menyebabkan pesakit dimasukkan ke hospital untuk rawatan.

Cara jangkitan

Melalui cecair dari batuk atau bersin daripada pesakit atau cecair pernafasan keluar dan terkena tangan pesakit, persekitaran atau tersebar ke udara dan akan terkena pula orang lain. Jadi, kita boleh faham kenapa masyarakat Jepun suka memakai mask biarpun mereka sihat. Ini adalah kerana mereka tidak mahu dijangkiti penyakit dan tidak mahu menjangkiti orang lain pula sekiranya mereka sakit.

Sekiranya mendapat influenza semasa sedang melancong di Jepun, apa yang harus dilakukan?

Perkara pertama adalah berjumpa doktor dan makan ubat-ubatan yang dibekalkan oleh farmasi.

Perkara kedua adalah batalkan semua aktiviti dan rehat di hotel sahaja sehingga anda sihat atau sehingga hari pulang ke Malaysia. Gejala influenza kebiasannya hilang dalam masa 7 hari. Percutian sebegini sememangnya tidak menyeronokkan, oleh itu ambillah vaksin.

Maklumat lanjut berkaitan influenza di Malaysia boleh di baca di sini:

http://www.infosihat.gov.my/infosihat/media/Risalah/I/pdf/08_Influenza_BM.pdf