Japanese Hot Spring (onsen)

Kalau ke Jepun, sebaiknya kita dapat merasai budaya dan mendalami kehidupan seharian sebagai orang Jepun.

Orang Jepun percaya onsen mempunyai kelebihan dalam menyembuhkan penyakit dengan kandungan mineral yang terdapat dalam air tersebut bersama suhu panas air onsen yang biasanya tidak kurang dari 25C ke atas.

Mereka memasuki onsen tidak kira waktu, samada siang atau malam mengikut kelapangan masa masing-masing.

Adalah menjadi kewajipan untuk membersihkan badan terlebih dahulu sebelum memasuki onsen. Kebanyakan onsen di Jepun adalah public dan ada yang diasingkan lelaki dan wanita dan masuk onsen tanpa memakai pakaian, namun para pengunjung akan dibenarkan membawa tuala kecil yang dijual di sana untuk menutup sedikit bahagian badan dan digunakan sebagai kain untuk membersihkan badan.

Ada juga onsen yang membenarkan pemakaian tuala besar untuk mandi terutama yang membenarkan lelaki dan wanita masuk sekali tetapi amat jarang dijumpai kerana kesukaran untuk membersihkan airnya nanti.

Terdapat beberapa jenis onsen iaitu:

1)Natural rotenburo – onsen yang terletak di kawasan outdoor, kelebihannya para pengunjung dapat merasai hubungan dengan alam semulajadi terutamanya ditempat yang bersalji, atau dalam kawasan hutan dan ada juga di tepi sungai dan kita akan korek sendiri pasir untuk buat onsen.

2)Konyoku-onsen ini hampir pupus kerana undang-undang yang ditetapkan pada zaman Meiji, namum masih ada sedikit yang masih beroperasi. Onsen ini membenarkan lelaki dan wanita masuk bersama dan kebiasaannya tanpa pakaian selain towel kecil melainkan beberapa tempat yang membenarkan towel besar.

3)Waterpark-onsen jenis ini membenarkan pemakaian swimming suit.

4)Mineral-onsen jenis ini menarik kerana kandungan mineralnya baik untuk penyakit terutamanya kulit. Warna airnya keruh dan berwarna mengikut kandungan mineralnya.

5)Monkey Rotenburo-onsen ini menarik kerana boleh tengok monyet jenis macaque berendam dan merah-merah mukanya sambil pejam mata menikmati kehangatan air onsen yang merehatkan minda dan badan. Paling glamer di Nagano Prefecture iaitu Jigokudani Monkey Park. Ini adalah cara monyet ini survive pada musim sejuk.

6)Private rotenburo/onsen-onsen ini adalah di carter dan tiada orang lain dibenarkan masuk pada waktu kita telah tempah. Ada yang outdoor dan ada indoor.

7) In-Room Rotenburo-kebiasaanya ryokan dan hotel yang mewah menyediakan onsen di dalam bilik dengan pemandangan dari balkoni.

Saya nak sentuh sikit pasal private rotenburo indoor dan outdoor serta in-room rotenburo kerana jenis ini lebih sesuai sekiranya kita mahukan privasi.

1)Perkara pertama sebelum memasuki onsen, kita hendaklah membersihkan seluruh badan dari hujung rambut ke hujung kaki. Ini adalah kerana onsen sebenarnya bukan tempat mandi, tetapi adalah tempat untuk berehat sambil healing dan detox. Mereka akan sediakan botol besar sabun dan shampoo supaya kita membersihkan badan kita sebersih-bersihnya dan towel kecil itu boleh gunakan untuk sental badan dan kaki kita juga.

2)Setelah bilas bersih, kita boleh siramkan kaki, badan dengan air onsen sebelum terus masuk ke dalam onsen secara perlahan-lahan agar tidak terkejut dengan kepanasan airnya.

3)Towel tidak boleh dimasukkan dalam onsen kerana akan mengotorkan airnya. Kebiasaannya orang Jepun akan letak towel kecil tadi atas kepala atau letak di atas batu/kayu di sekitar kolam onsen.

4)Dilarang buat bising, berenang atau berlari kerana onsen adalah tempat berehat sambil healing dan detox. Kebiasannya ada bunyi air mengalir atau ada juga tempat yang pasang muzik. Kalau di rotenburo, boleh dengar bunyi air sungai, daun-daun pokok di tiup angin, burung berkicauan dan sebagainya.

5)Keringkan badan tanpa membilasnya kerana orang Jepun percaya air onsen ada khasiatnya. Setelah badan betul-betul kering, baru masuk ke kawasan powder room untuk memakai pakaian dan bersiap.

Nanti saya akan share beberapa penginapan yang mempunyai private charter onsen.

Semoga tips ini membantu. Terima kasih.