Seishun Juhachi (18) Kippu

Pass yang paling murah kat Jepun sebenarnya adalah Seishun Juhachi (18) Kippu kerana:

Boleh digunakan untuk semua JR line dari Hokkaido sehingga ke Kyushu (selain Shinkansen, limited express train, super express, express dan sleeper trains) dengan harga 11850 yen untuk 5 hari atau 5 orang, bersamaan 2370 yen seorang atau hari.

Limited Express yang boleh gunakan pass ini adalah (non reserved seat):

1)Aomori-Shin-Aomori

2)Shintoku-Shin-Yubari

3)Miyazaki-Miyazaki Airport

Shinkansen yang dibenarkan dengan menggunakan pass ini adalah dengan menaiki Hokkaido Shinkansen dari Okutsugaru-Imabetsu ke Kikonai (vice versa), Donan Isaribi Railway dari Kikonai ke Goryokaku (vice versa). Tiket tambahan ini bernilai 2300 yen dan tidak dibenarkan turun di mana2 station selain Kikonai. Kalau naik atau turun dari station selain saya sebutkan di atas, anda perlu beli tiket lain dengan bayaran penuh kerana tiket ini hanya sah sekiranya naik/turun di station saya sebutkan di atas sahaja tadi. Tiket ini adalah untuk ordinary seat, dan anda di benarkan duduk di kerusi sekiranya ada seat yang kosong.

Non JR Line yang dibenarkan adalah dengan syarat stay sahaja dalam train, tak boleh keluar station dan naik semula train hingga destinasi akhir dan sah untuk line dibawah:

1)Aomori Railway: Aomori, Noheji and Hachinohe ke JR Ominato Line menuju ke Shimokita Peninsula.

2)IR Ishikawa Railway: Kanazawa dan Tsubata ke JR Nanao Line menuju Noto Peninsula.

3)Ainokaze Toyama Railway antara Toyama dan Takaoka menuju ke JR Himi Line dan JR Johana Line.

Pass ini juga boleh digunakan untuk JR Miyajima Ferry dan Bus Rapid Transit. JR Bus adalah tidak termasuk.

Pass ini adalah selama 5 hari berharga 2370 yen per day (total 11850 yen) dan kita boleh pilih nak guna hari apa atau share dengan orang yang sama2 travel dengan kita untuk bahagian yang kita tidak gunakan itu. Harga kanak-kanak berusia lebih dari 6 tahun adalah sama dengan harga dewasa.

Tempoh penggunaan 1 bahagian adalah dalam 1 hari yang sama. Contoh jam 00:01AM (1 Mac 2017) – 11:59PM (1 Mac 2017). Melainkan kalau naik train malam contoh jam 11:59PM akan dikira sehingga station pertama kita turun.

Pada tahun 2017 pass ini sah digunakan pada 20 July-10 Sep dan 10 Dec-10 Jan dan dijual di JR Station di Jepun pada 1 July-31 Aug dan 1 Dec-31 Dec.

Pass ni dinamakan Seishun 18 Kippu yang bermaksud Youthful 18 Ticket kerana pass ini banyak mengambil masa perjalanan (kerana tidak boleh digunakan untuk shinkansen dan limited express train) dan sesuai untuk warga muda yang tidak kisah duduk lama dalam train. Saya sendiri pernah gunakan pass ini ketika belajar dulu dari Kansai ke Hokkaido dan pulang semula ke Kansai. Namun tidak bermaksud yang berumur lebih dari 18 tahun tidak boleh menggunakannya.

Pass ini perlu dicop dan kita kena lalu di laluan kaunter bukan di auto gate ticket. Pass ini berbaloi untuk yang minat naik dan duduk dalam tren lama-lama, tren malam dan train lokal seperti lokomotif (bawah JR line).

Antara route yang berbaloi dari Tokyo atau sebaliknya adalah seperti:

Tokyo-Kanazawa

Tokyo-Hiraizumi

Tokyo-Fuji Rock

Tokyo-Nara

Tokyo-Miyajima

Antara train malam yang berbaloi di ambil menggunakan tiket ini adalah:

*ini adalah tren bermusim, sila check dulu tarikh operasinya.

1)Overnight Rapid Moonlight Nagara route Tokyo-Ogaki (vice versa) *saya rekomen start journey dari Odawara Station setelah enjoy 1 day di Odawara dan wajib beli reserved seat.

2)Rapid Moonlight Shinshu route Shinjuku-Hakuba (vice versa) *saya rekomen start journey dari Tachikawa Station dan wajib beli reserved seat.

Kelemahannya adalah masa yang panjang diambil untuk tiba ke destinasi. Kalau anda mempunyai banyak masa dan tidak kisah duduk dalam train lama-lama, ini adalah option untuk pass yang paling murah di Jepun.

Contoh masa perjalanan menggunakan tiket ini

1)Tokyo-Nagoya 6 jam 30 minit

2)Tokyo-Kyoto 9 jam

3)Tokyo-Osaka 9 jam 30 minit

4)Tokyo-Sendai 6 jam 30 minit

5)Tokyo-Aomori 18 jam

6)Tokyo-Shin Yamaguchi 19 jam